Thursday, May 19, 2011

Persahabatan itu indah


salam.kawan2.

hari ini aku nak bercerita sedikit tentang kawan2. atau persahabatan.

for sure antara kita ni ada ramai kawan kan.tapi macam mne kita nak define yang mana kawan sejati kita. pernah tak korang rasa macam ada 1 connection antara korang. means kalau korang tahu kawan korang tuh jalan2 sorang2 ke di tempat yang dia tak tahu, mesti korang rasa cam tak sedap ati..sentiase je nak hubungi dia. itu lah nma nya connection (memahami antara 1 sama lain).ianya berlaku tak kira antara lelaki ngan laki, pompuan ngan pompuan atau laki ngan pompuan. bile ada keserasian antara korang, apa2 yang akan berlaku, korang terpaksa hadapinya sama2. ianya adalah 1 tanggungjawab dalam persahabatan.


kalau korang rasa ada 1 connection with the same gender, itu bermakna korang adalah best frend forever. korang memang menjadi complementarity each other. bila kau susah, aku tolong, bile aku susah, kau tolong. sebab tu, antara korang yang telah pon declare menjadi sahabat, tak boleh la segan2 bila kawan nak tolong kita.itu bermakna dia mengharapkan dan percaya akan korang supaya membantu dia dimasa dia susah kelak.


kadang2, korang boleh predict ape yang dia akan buat kalau situasi dia macam ni...maksudnya korang dah masak dengan prangai dia.so, means that korang dah ada connection. kalau aku, kawan2 sejati aku tahu prangai aku macam mne..muke aku akan berubah kalau orang tuduh aku macam2 seolah memang aku buat bende tu.aku pon tak tau.lemah semangat.haha


ape berlakunya jika kita bergaduh? bagi pendapat aku, kalau kita bergaduh, macam tak serasi kan, kita sebenarnya perlu kesefahaman antara 1 sama lain.salah 1 dari korang kene beralah la..kalau korang tannak beralah, cube fikirkan, takkan la persahabatan yang korang bina selama ni, nak akhirkan macam tu je..korang tak rasa rugi ke? korang dah paham antara 1 sama lain, macam mne plak boleh bergaduh..fikir2 kan lah.aku cakap ni bagi kawan2 yang ada connection. yang takde lagi, forsure la kau akan kata LANTAK kau la.hahaha (kalau aku pun cakap camtu gak)


so, kenapa aku katakan persahabatan itu indah? sebab korang ada connection antara korang yang tak dapat dicipta dengan sendiri.ianya adalah anugerah dari Allah dan hadirnya perlu persetujuan dari kedua2 belah pihak. tahniah kepada yang telah mencapainya.dan aku rasa kawan2 kau ni adalah sepenuhnya keluarga kau :)









INGAT :

1. jangan segan2 nak tolong n mintak tolong kawan (kalau segan, takde connection lagi)
2. bantu kawan kalau dia ada masalah (kadang2 dia pon malu nak mintak tolong.kita kne tnye dia selaku kawan yang sejati )
3. jgn tikam belakang kawan (yang ni aku paling benci)
4. cepat2 amek tindakan sebelum kawan yang dia tak rapat tolong dia (wat malu je jd kawan baik dia)
5. kalau lama tak kontek tu, calling2 la.mne tau dah mati ke. (nauzubillah)
6. tinggalkan ego korang.( kawan2 korang dah tau prangai korang =.=")
7. jgn jeles n jgn halang dia bila kawan korang lebih rapat ngan orang lain. (maybe dia nak try cari kawan lain buat backup incase kau mati )

*maaf, bahasa aku guna ni maybe agak kasar.tapi aku harapkan maksudnya sampai.

Sebab apa trouble is a friend? sebab ianya adalah satu masalah untuk make sure kan korang supaya ada dalam keadaan yang selamat dan gembira :)









Syaqil Iberahim


10 comments:

farhana... said...

totally right! hahahah..u defined urself and experienced it! like the way u wrote it :) thanks syaq for being a great and helpful classmate :)

Syaqil Iberahim said...

hahaha.welcome. once kita dah trust each other, nothing can break our connection~~ huhu

dakpipimerah said...

sweet ahh,, one more to share : ak paling takot tgok laki kua ramai2 gi mall or lepak kat mapley ramai2,, mcm nk cri gado,,, but its actually the connection itself.. makes everything being tighten among u olls~~ peace yaww!!

Syahmi said...

Madah bercili nampak. terlebih propa kan. haha. anyway, those who experienced it will know how to express, either through hearts or deeds :)

Syaqil Iberahim said...

erm.kalau yang budak laki ramai2 kat mall tu,kadang2 lelaki ni ego.so, diorang nak tunjok yang mana lagi hebat kat dalam mall tu.biase2 nye orng melayu la. connection tu wujud mase layer pertama lagi.means sebelum keluar pegi mall. :)

Syaqil Iberahim said...

madah bercili? tang mana syahmi? haha :) btw.thanks for read. follow my blog eh.

Nurna Azrin said...

law tak ada kawan boleh mati . HIHI

Syaqil Iberahim said...

kalau tak ada kawan, boleh mati macam takde life n family :)

Liyana Syafiqah said...

wat gapo belake dio warno gtew..dk nompok kawe nok baconyo deyh..hahaha...kawe doh follow demo deyh..hee..bakpo xdop gambo kawe nyo..kawe pong kwn demo gak deyh..hee..btw,nice post ^^

Syaqil Iberahim said...

la.kak yana tak baca lagi la nih..mase tu saya tengah edit la kak yana... tape2.bukak kat rumah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...