Friday, May 20, 2011

Macam2 jenis kawan~

Salam kawan2.aku nak share sikit kat korang tentang persahabatan lagi. hehe. sebab aku nih hidup penuh dengan kawan2. :) thanks you alls~

kat dalam dunia ni, korang ada macam2 jenis kawan.dah semestinya korang kne layan diorang diffidently mengikut diorang punya perangai. contoh nya, kalau kawan korang tu jenis yang lasak, jgn korang ajak dia main masak2 pulak.hahaha =.="

1. HYPERACTIVE~
maksudnya dia ni suke banyak cakap la, kongsi itu, kongsi ini.aku suke kawan ngan diorang.sebab aku pon jenis yang bnyk cakap.hehehe so, korang kalau tak biase, korang layan je diorang nih. sebenarnya, diorang bnyk cakap, dan kongsi itu ini dengan korang, means diorang nak korang rasa selesa dengan dia.so, kalau korang ada masalah, dia harap sgt2 korang cari dia untuk tempat mengadu.~ hehehe aku pon selesa ngan orang yang macam ni dan biase nya diorang ada bnyk idea kalau nak wat ape2.sebab bnyk cakap :)



2. NERD.~ 
ini adalah kawan yang suke ngadap buku ke, atau bile korang ajak hang out, diorang bimbang, assignment tak siap lagi la, esok ada kuiz la, segala bagai alasan dia bagi kan. orang macam ni, kalau nak hang out, korang kene ajak kluar mase lpas exam.jgn la ada gap masa exam plak ko ajak kluar. lagi 1, korang kene hormat dia punya keputusan. orang nak buat baik, jgn halang.~


Firzan Izwan


3. WAROK~
warok ni maksud dia alim atau orang yang sering berkopiah,bertasbih,dan berjubah. :) kawan macam ni bagus tau.kalau aku, aku jadikan diorang sebagai penanda aras untuk melakukan sesuatu bende.contohnya, nak buat samting yang agak berdosa, (fly) aku tnye diorang dulu, agak2, berdosa tak? hahaha :P lepas tu tiap2 malam boleh la share2 cerita.dia bagi tazkirah kat aku.dan tazkirah dia best2. tapi kalu dia ada tegur korang, jgn la cepat melenting, just iya kan saja.kau senyum.jgn buat muke pulak.then atas korang la nak terima ke tak. terima kasih kat FIRZAN IZWAN, romet sehidup semati aku~



4. SELOW~
kenapa aku cakap selow, sebab kita cakap sepatah, dia buat sepatah. hahaha.aku suke kenekan kawan yang macam ni.tapi kadang2 diorang cepat emo tau. hehe jgn main2. diorang ni sebenarnya bukan selow.tapi diorang sebenarnya tak dapat pendedahan yang sewajarnya.maksud aku maybe diorang kne kong2 ngan parents ke.walahualam la. tapi kawan yang macam ni, ko kne bnyk bergurau sikit2 je ngan dia.( bergurau dgn kadar yang banyak tetapi jgn gurau yang over). supaya nanti diorang boleh sesuaikan diri dengan kita yang bnyk cakap ni.hahaha lagi satu, kalau diorang ada masalah, mungkin diorang akan rujuk korang :) masa tu aku ucapkan tahniah sebab kau berjaya menjadi kawan yang baik :D

5. POYO~
kawan yang macam ni boleh diharap.jgn singkirkan dia sebab dia poyo atau bajet. dalam sengal2 diorang pon ada gunanya jugak.sebab dia akan melakukan sesuatu sebab nak marketkan diri dia.so, kalau korang nak cari komiti publisity and promotion, pilih2 la diorang.hahaha mesti gempak ko punye program.aku tak tujukan sape2.tapi mengikut pengalaman aku kat MRSM dulu.hehehe sebenarnya diorang pon bukan nak bajet sgt...balik2 korek idung dalam jamban gak..hahahacume diorang anggap penampilan ni sangat penting!

6. LELAKI LEMBUT~
yang ni korang just paham isi hati dia je.sebenarnya bukan kehendak diorang untuk jadi macam ni.kalau boleh diorang nak BERUBAH jadi macam korang yang sempurna (sempurna la sgt). kawan macam ni perlukan perhatian dan korang kene olwez tnye kabar, macam caring la. tapi kalau dah lebih2 tu, jgn layan sgt. ni ada kes budak laki layan sangat mamat2 patah ni..so diorang admire la.lepas tu bukan nak bawak ke jalan yang benar pon.ko layan, layan jugak, tapi jgn over la. sambil2 tu dakwah sikit2. insyaalah, dia pon tak boleh idup lama kalau korang asyik bagi ceramah je :p

~ Gambar sebagai hiasan ~
7. PEREMPUAN LASAK~
perempuan macam ni best tau kalau buat kawan.sebab diorang ni boleh tahan la.susah nak cari pompuan2 cam ni sekarang.hahaha macam2 boleh wat. diorang sebenarnye bukan lasak sgt pon.dah nama nye pompuan,takkan ke mana gak, kne ayat sikit je dah cair~ hahahaha kalau ada kawan macam ni, korang layan je.sebab dorang pon ada hati dan perasaan.teringin nak buat ape yang lelaki buat.but kalau2 la nampak lain sikit tuh, kita selaku kawan2 yang baik ni nasihat la kat dia :~

8. MAT MOTOR~
aku ada ramai gak kawan2 yang minat moto.even abg aku sendiri pon mamat moto.tapi aku tak la minat sgt.sampai obses.stakat naik moto laju2 tu biase la. hahaha. sebenarnya kawan2 korang yang mamat2 moto ni bukan nye mat rempit.dalam hati ada taman.kalau korang naik moto dgn dia, dia akan bawak selow2 tahap kura2 tau.semata2 nak make sure korang ni selamat.hahaha sweet kan? 
p/s: "orang minat moto ni bukannya jahat sgt" (itu kalau kat JOHOR) tapi kalau kat KL, kau naik 125, malam2, kononnye la nak patuh undang2, 60 km/h, aku rasa mati korang kene samun.hahaha kat KL kne naik laju2 kalau malam2.sebab bahaya sangat.ada yang sampai bunuh2.jgn main2 tau.aku saje nak pesan2 sikit.pengalaman kwan aku.haha kita share2 la. tolong pesan2 la kat kawan kau tu.

9. BUDAK2~
ni maksud aku bukan kawan2 kau yang bawah umur, tapi kawan2 kau yang ketiaknya dah bebulu, tapi belum2 matured lagi.hahahaha diorang ni macam budak nerd+selow. lagi teruk.kalau kita buat samting yang dewasa skit, mesti diorang terkial2.tape2.budak2 camgini, kau layan je.dia nak coklat, kau bagi je.asal kan tak nyusah kan kau.tapi pertolongan kau terhadap diorang ni amat2 sgt2 diorang hargai.so, tolong2 lah diorang ni.hehehe~

sebenarnya ada bnyk lagi category2 kawan ni. Insyaalah, nanti aku sambung :)

kalau ada macam2 jenis kawan ni memang best.tak abes2 layan diorang.kalau korang kawan aku. teke, mne category korang :)
assalamualaikum~

syaqil iberahim =.="

11 comments:

MyaAthirah said...

Nice! baru follow u. I think I'm the nerd one. Gulp!~

Syaqil Iberahim said...

hehehehe.tq.btw, nerd? erm.mane spek mate? hehehe ok. keep reading tau. hope u enjoy~

Black_roses92 said...

i loike laki lembutt!!! haha..

p/s: apasal tulisan tenggelam tuk komen?

nik said...

entah...haha

nik said...

p rata2 org akan tnye soklan nie kt nik "bila nk matang..?" haha~ ape pndgn demo k..? haha

Syaqil Iberahim said...

black roses: minat lelaki lembut? hahaha minat aznil?? em :)
pasal tulisan tu nanti la.sebab susah jugak nak setting.im not expert yet. ~

Syaqil Iberahim said...

Nik: em, kalu kes macam tu, bkn nak tggu kita matang, tapi dah mmg prangai kita lagu tuh.kalu nerd, tak semestinya nyusoh kok ore lain.kalu tak matured pom tok nyusah.asalkan kita stick ngan konsep perjuangan hidup kita dan orang lain tak rasa beban sudah~ :)

akoo said...

aku budak2 kot.haha *pasan

cahaya panjang umur said...

haha.. nice article beb.. lelaki lembut ya? hehe..

follow me back
http://nuramalinamahadhir.blogspot.com

Black_roses92 said...

it's ok..slow2 la..blaja. :)

Syaqil Iberahim said...

akoo:hahaha.budak2? hehe adik2.
amalina : ok :) thanks for reading !
black rose: thanks :) ada pape, tolom la tgk~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...